Press release – Održana konferencija Javantura v2

Konferencija Javantura v2 otkrila kako je Java najpopularniji programski jezik u Hrvatskoj i svijetu te kolike su plaće Java developera

Drugo izdanje Javanture, stručne konferencije o Javi i srodnim tehnologijama,
održano je ove subote u Zagrebu.

Java je najpopularniji programski jezik na svijetu koji koristi više od devet milijuna developera, a konferencija Javantura v2 koju su organizirali Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK) i Udruženje za IT HGK jedno je od ključnih događanja namijenjenih Java programerima u u Hrvatskoj.

Oko 200 sudionika, većinom softverskih developera i arhitekata te voditelja projekata, ali i značajan broj studenata, kroz 16 predavanja organiziranih u dva slijeda imalo je priliku saznati najnovije trendove vezane uz Javu te se upoznati s nekima od aktualnih projekata, odnosno detaljima poput arhitektura sustava te tehnologija i alata korištenih u njihovom razvoju. Cilj i želja organizatora bila je predstaviti raznolike teme zanimljive širem krugu sudionika te osigurati kvalitetnu razmjenu iskustava i čvršće povezivanje IT zajednice koja dijeli slične interese. Java developeri su najtraženija kategorija programera u Hrvatskoj s udjelom od oko 24 posto i prema istraživanju koje su pred šest mjeseci na 450 hrvatskih IT tvrtki proveli HGK, HUP i Algebra, a procjenjuje se da je globalno taj postotak još i veći.

Posebnost konferencije je da ju je pokrenula baš sama hrvatska Java zajednica okupljena u udruzi HUJAK, pod sloganom “organized by the community for the community“, a HUJAK se također pohvalio i kako je u tri godine postojanja uspio okupiti više od 1500 programera i 36 tvrtki članica, među kojima su primjerice i APIS IT, Asseco SEE, CROZ, Ericsson NT, FINA, Infobip, KING ICT, Liferay, Pet minuta, RealNetworks, Sedam IT i SV Group.

U sklopu konferencije organizirana je i anketa čiji je cilj bio doći do iznosa prosječnih plaća među Java developerima u Zagrebu. Kako pokazuju rezultati ove ankete provedene među sudionicima, prosječna plaća Java programera početnika iznosi 5266 kuna neto, dok Java programeri s više od jedne godine iskustva u prosjeku dobivaju 7510 kuna mjesečno. Programeri s više od pet godina iskustva u prosjeku zarađuju 9464 kune mjesečno, a najveća uočena plaća je oko 13000 kuna. Najčešće beneficije Java developera su posjedovanje službenog laptopa (82,4 posto) i službenog mobitela (52,9 posto). Kad su u pitanju prekovremeni sati, 32 posto ispitanika odgovorilo je kako mjesečno radi 180 sati ili više. Provedena je anketa i među studentima o njihovim uvjetima rada, no zbog malog uzorka teško je procijeniti točnost podatka o prosječnoj neto satnici u iznosu 22,60 kuna.

Nije neobično što je Java najpopularniji programski jezik u Hrvatskoj, jer je globalno isto tako, pogotovo kad znamo da iza njega stoji niz velikih tvrtki poput Oracla, Googla, IBM-a, Red Hata i Amazona te jedna od najvećih open source zajednica.” – rekao je Branko Mihaljević, predsjednik HUJAK-a i organizator konferencije. “Danas se u Javi programira praktički sve, od pametnih kartica, IoT uređaja i Android mobilnih aplikacija, preko TV prijamnika i Blue-Ray čitača, pa sve do poslužiteljskih i cloud aplikacija.” naglasio je Mihaljević.

Održavanje konferencije Java zajednice u Zagrebu dodatno je potaknuto uspjesima organizacije niza drugih stručnih konferencija, među kojima su i tri konferencije JavaCro, a Javantura v2 održana je zahvaljujući nizu volontera iz HUJAK-a te sponzorima Asseco SEE, CROZ, Evolva, RIT Croatia, Oracle Hrvatska i Nestle uz medijske pokrovitelje časopis Mreža te portale Racunalo.com i cropc.net.

***

Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK) je neprofitna udruga pravnih i fizičkih osoba koje su uključene u razvoj ili korištenje neke od tehnologija vezanih uz jezik i platformu Java. HUJAK je osnovan 2011. godine i član je međunarodne grupe od 300-njak udruga Java User Groups (JUG), odnosno više od 100 u EU, a trenutno članstvo sadrži više od 35 pravnih i više od 250 fizičkih osoba. Udruga potiče razmjenu znanja i iskustava, informira i savjetuje oko edukacije i certifikacijskih postupaka, te pomaže kod zaposlenja razvojnih inženjera, a svojim članicama pruža i dodatne usluge. Dosad je organizirano niz druženja, konferencije Java 2012, JavaCro’13, JavaCro’14, WebCamp 2012, 2013 i 2104, te tematske cjeline Java dani na HrOUG konferencijama, a u pripremi je i konferencija JavaCro’15. Više o HUJAK-u možete saznati na službenim stranicama udruge hujak.hr.

Poveznice:

Kontakt za medije:

Slike uz objavu:

Javantura header 748x180

DSC_0929

 

Javantura sign+logo vert shadow 358x400

DSCF3116

__HGK_izvana_2_veci

Javantura sign+logo shadow 785x180

IMG_0355

 

CroDuke Indy

IMG_0358

HUJAK - organizator

Advertisements
Posted in Javantura
Latest News
Javantura v5 photos. Slides and videos will be available soon.
Call for Speakers
Call for Speakers is now open
(until January 27th)
Previous Conferences
All presentations at Slideshare
All videos at Youtube
Organizer
Media sponsors

Tech sponsorPartners & Friends