Press release – Održana konferencija Javantura v2

Konferencija Javantura v2 otkrila kako je Java najpopularniji programski jezik u Hrvatskoj i svijetu te kolike su plaće Java developera

Drugo izdanje Javanture, stručne konferencije o Javi i srodnim tehnologijama,
održano je ove subote u Zagrebu.

Java je najpopularniji programski jezik na svijetu koji koristi više od devet milijuna developera, a konferencija Javantura v2 koju su organizirali Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK) i Udruženje za IT HGK jedno je od ključnih događanja namijenjenih Java programerima u u Hrvatskoj.

Oko 200 sudionika, većinom softverskih developera i arhitekata te voditelja projekata, ali i značajan broj studenata, kroz 16 predavanja organiziranih u dva slijeda imalo je priliku saznati najnovije trendove vezane uz Javu te se upoznati s nekima od aktualnih projekata, odnosno detaljima poput arhitektura sustava te tehnologija i alata korištenih u njihovom razvoju. Cilj i želja organizatora bila je predstaviti raznolike teme zanimljive širem krugu sudionika te osigurati kvalitetnu razmjenu iskustava i čvršće povezivanje IT zajednice koja dijeli slične interese. Java developeri su najtraženija kategorija programera u Hrvatskoj s udjelom od oko 24 posto i prema istraživanju koje su pred šest mjeseci na 450 hrvatskih IT tvrtki proveli HGK, HUP i Algebra, a procjenjuje se da je globalno taj postotak još i veći.

Posebnost konferencije je da ju je pokrenula baš sama hrvatska Java zajednica okupljena u udruzi HUJAK, pod sloganom “organized by the community for the community“, a HUJAK se također pohvalio i kako je u tri godine postojanja uspio okupiti više od 1500 programera i 36 tvrtki članica, među kojima su primjerice i APIS IT, Asseco SEE, CROZ, Ericsson NT, FINA, Infobip, KING ICT, Liferay, Pet minuta, RealNetworks, Sedam IT i SV Group.

U sklopu konferencije organizirana je i anketa čiji je cilj bio doći do iznosa prosječnih plaća među Java developerima u Zagrebu. Kako pokazuju rezultati ove ankete provedene među sudionicima, prosječna plaća Java programera početnika iznosi 5266 kuna neto, dok Java programeri s više od jedne godine iskustva u prosjeku dobivaju 7510 kuna mjesečno. Programeri s više od pet godina iskustva u prosjeku zarađuju 9464 kune mjesečno, a najveća uočena plaća je oko 13000 kuna. Najčešće beneficije Java developera su posjedovanje službenog laptopa (82,4 posto) i službenog mobitela (52,9 posto). Kad su u pitanju prekovremeni sati, 32 posto ispitanika odgovorilo je kako mjesečno radi 180 sati ili više. Provedena je anketa i među studentima o njihovim uvjetima rada, no zbog malog uzorka teško je procijeniti točnost podatka o prosječnoj neto satnici u iznosu 22,60 kuna.

Nije neobično što je Java najpopularniji programski jezik u Hrvatskoj, jer je globalno isto tako, pogotovo kad znamo da iza njega stoji niz velikih tvrtki poput Oracla, Googla, IBM-a, Red Hata i Amazona te jedna od najvećih open source zajednica.” – rekao je Branko Mihaljević, predsjednik HUJAK-a i organizator konferencije. “Danas se u Javi programira praktički sve, od pametnih kartica, IoT uređaja i Android mobilnih aplikacija, preko TV prijamnika i Blue-Ray čitača, pa sve do poslužiteljskih i cloud aplikacija.” naglasio je Mihaljević.

Održavanje konferencije Java zajednice u Zagrebu dodatno je potaknuto uspjesima organizacije niza drugih stručnih konferencija, među kojima su i tri konferencije JavaCro, a Javantura v2 održana je zahvaljujući nizu volontera iz HUJAK-a te sponzorima Asseco SEE, CROZ, Evolva, RIT Croatia, Oracle Hrvatska i Nestle uz medijske pokrovitelje časopis Mreža te portale Racunalo.com i cropc.net.

Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK) je neprofitna udruga pravnih i fizičkih osoba koje su uključene u razvoj ili korištenje neke od tehnologija vezanih uz jezik i platformu Java. HUJAK je osnovan 2011. godine i član je međunarodne grupe od 300-njak udruga Java User Groups (JUG), odnosno više od 100 u EU, a trenutno članstvo sadrži više od 35 pravnih i više od 250 fizičkih osoba. Udruga potiče razmjenu znanja i iskustava, informira i savjetuje oko edukacije i certifikacijskih postupaka, te pomaže kod zaposlenja razvojnih inženjera, a svojim članicama pruža i dodatne usluge. Dosad je organizirano niz druženja, konferencije Java 2012, JavaCro’13, JavaCro’14, WebCamp 2012, 2013 i 2104, te tematske cjeline Java dani na HrOUG konferencijama, a u pripremi je i konferencija JavaCro’15. Više o HUJAK-u možete saznati na službenim stranicama udruge hujak.hr.

Slike uz objavu:

Javantura header 748x180

Javantura sign+logo vert shadow 358x400

DSCF3116

__HGK_izvana_2_veci

Javantura sign+logo shadow 785x180

CroDuke Indy

HUJAK - organizator

Javantura v4 - Sessions & Speakers!

Javantura v3 Sessions, Speakers, and Schedule published. Slides available at SlideShare and pictures are available in Javantura v3 Facebook album.
- Javantura v2 videos
- Javantura videos